måndag 16 juni 2008

Krispy Kreme Doughnuts från North Carolina

Krispy Kreme Doughnuts framgångssaga började 1937 när Vernon Rudolph köpte ett hemligt recept på munkar från en fransk kock i New Orleans. Han hyrde en lokal i Old Salem i Winston Salem, North Carolina, och började sälja till lokala mataffärer. Efterfrågan växte och snart började han sälja direkt till kunderna. På 60-talet började expansionen och sedan dess har Krispy Kreme Doughnuts erövrat stora delar av världen. Idag finns kedjan representerad från östkusten till västkusten i Nordamerika, i Storbritannien, Australien, Asien och Mellanöstern. Efter Vernon Rudolphs död 1973 såldes kedjan till Beatrice Foods men köptes på 80-talet tillbaka av en grupp som skulle bli de första franchisetagarna.

I Raleigh ligger en Krispy Kreme med drive-in i Historic Downtown. De har nattöppet och kunderna sviker inte. En lördagnatt är drive-in-kön lång. Bakom butiken kan man se in i munkfabriken där tusentals munkar tillverkas. Det påminner inte så lite om Kalle och chokladfabriken. Tyvärr är det förbjudet att ta bilder. Hemligheten bakom munksuccén måste hållas hemlig.

Jag köper ett dussin munkar för ca 7 dollar. I snart 34 år har jag levt i villfarelsen att jag inte tycker om munkar. Ingenting kunde vara felaktigare. Upptäckten av Krispy Kreme Doughnuts är en potentiell hälsofara. Det är något speciellt med blandningen av fett och sött som gör att man gapar efter mer som en liten fågelunge. Tre-i-topp-listan ser ut så här: Etta blir chokladglaserad munk med fyllning av vaniljkräm. Nummer två blir glaserad munk med fyllning av citronkräm, trea blir glaserad munk med hallonkräm. Farligt, farligt men härligt, härligt…

Det tar en halvtimme att köra dit och tur är väl det för även om jag nu tycker om munkar så vill jag inte se ut som en.

Av Stina Larsson

Källa: http://www.krispykreme.com

Inga kommentarer: