torsdag 27 mars 2008

På valmöte med Hillary Clinton

När Hillary kommer in i gymnastiksalen lyfter nästan taket av det öronbedövande ljudet från publiken. Överallt syns blå Hillary-skyltar och publiken vrålar hennes namn. Hon är elegant klädd i en figursydd grönaktig kavaj och svarta byxor. Showen är välregisserad. Vi har redan fått flytta på oss tre gånger för att kamerorna ska kunna fånga vad som ska likna ett publikhav. Kampanjmedarbetare har delat ut skyltar som vi håller upp och vi har tjoat och hejat i nästan två timmar innan hon väl dyker upp. Det är spännande och precis som jag föreställt mig ett valmöte i en amerikansk valkampanj.

Hennes huvudbudskap är hur man ska förbättra hälsosystemet. Hon vill göra sjukvården billigare och tillgänglig för alla. Med 47 miljoner amerikaner som saknar sjukförsäkring är det onekligen en viktig fråga. Hillary berättar med djup känsla om en gravid ung kvinna som vägras vård flera gånger innan hon slutligen blir så sjuk att hon förlorar barnet och efter flera veckors kamp på sjukhus dör även den unga kvinnan. Plötsligt blir det tyst i gymnastiksalen och allvaret kryper in i det annars så glättiga valmötet. Hillary menar att det både är en moralisk och ekonomisk fråga att hjälpa svårt sjuka. Det verkar publiken också tycka och visst är det svårt att inte hålla med.

Hillary talar också om ett utbildningssystem för alla och hur hon vill göra college och universitet i USA tillgängliga igen även om man inte har en rik familj som kan betala avgifterna. Hon talar om ett system för studielån som inte har upp till 29 procents ränta för återbetalning. Idag är det en stor buisness att låna ut pengar till studenter och sedan ta ockerräntor. Företag utnyttjar skamlöst studenters behov av pengar och gör det Hon talar om fler dagisplatser, om bättre vård.

Många här tror att hon kan tillföra en ny aspekt och värme i politiken medan andra menar att hon och Bill representerar något gammalt och passé. Tydligt är att hennes sociala engagemang har gått hem hos många. I publiken finns många kvinnor, barn och äldre personer.

Ibland brister hennes röst. Hon är på gränsen till att vara hes. Vi frågar oss hur länge rösten kommer att hålla med det hektiska schema hon har. Det här är den första kampanjresan till North Carolina och en viktig resa. På morgonen har hon varit i Raleigh, på eftermiddagen är hon här i Fayetteville och ska sedan vidare till Winston-Salem. Men det är mycket som står på spel för mrs Clinton, kanske USA:s första kvinnliga president. För mig är det ett historiskt ögonblick.

Inga kommentarer: